Ritualul
Ritualul, termen din limba latină ritus, e o acțiune, o ceremonie, un ceremonial derivat din vechi tradiții religioase sau laice, din obișnuințe sau nevoi, care se desfășoară după anumite reguli. Ritualul poate fi zilnic, simplu, adesea banal, de exemplu, trezirea, spălarea, rugăciunea de dimineață, micul dejun etc. Ritualul poate fi solemn și maiestuos, cu prilejul unor momente importante ale existenței umane, de exemplu naștere, numire a noului născut, botez, căsătorie, moarte, etc. Ritualul poate fi legat de etape ale timpului, ani, luni, zile jubiliare etc.; ale muncii, căutarea unui loc de muncă, angajare, inițiere în noua muncă, etc.; ale anotimpurilor, ale Sărbătorilor de iarnă, de primăvară, de Paști, etc., ale evenimentelor care dau o identitate grupului, comunității sau familiei din care facem parte, etc.
Ritualul religios este un ritual aparte. El se naște din rugăciune și este însoțit de rugăciuni specifice tradiției și culturii în care s-a născut și s-a format în timp. El are simboluri și gesturi care se nasc din conținutul și obiectivul rugăciunii: suflare, scuipare la exorcizare înainte de botez, afundare în apă, stropire, ungere, aprinderea lumânărilor, cădire, punerea mâinilor, înconjurarea bisericii, etc.
Ritualul are funcțiunea de a materializa gândul, intenția și rugăciunea rostită, prin gesturile firești care se nasc din acestea. De exemplu pentru a face curat într-o cameră nu este de ajuns să gândim, să avem intenția, să o exprimăm prin viu grai și să nu facem nimic. Este nevoie să luăm cele necesare și să îndeplinim ritualul curățeniei cu toate cele ale sale.
Ritualul completează Rugăciunea generând începutul împlinirii ei: „Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel care face voia Tatălui Meu Celui din ceruri”.
Ritualul sacru se deosebește de ritualul magic prin natura sa curată, benefică, purificatoare. Ritualul sacru este mereu în slujba binelui și e în perfectă potrivire cu armonia cosmică, cu armonia cea de Dumnezeu făurită spre împlinirea vieții noastre pe acest pământ și e păzit de Tatăl nostru Cel Binecuvântat din veac. Amin.
Când vrei să te rogi pentru tine însuți sau pentru un apropiat,
– pleacă-te înaintea lui Dumnezeu, așa cum inima ta îți va spune,
– cercetează-ți bine cugetul, gândul și toate cele dorite, gândite, grăite, scrise sau făptuite de tine vreodată,
– vezi ce a fost bun și ce a fost rău și vezi cum le mai poți acuma îndrepta și corecta în viața ta,
– cere iertare și putere de îndreptare de la Bunul Dumnezeu,
– cere iertare celor cărora le-ai greșit vreodată,
– cere iertare de la tine însuți,
– fă tot posibilul să te mărturisești și să te împaci cu toți,
– cere dezlegare de la un slujitor al Sfântului Altar și te împărtășește cu Sfântul Trup și Sânge al lui Iisus,
– și apoi din ziua din săptămână în care ești născut (luni, marți, mier., joi, …) să începi un drum de rugăciune stăruitoare pentru binele și pentru însănătoșirea ta,
– în acest timp se zice zilnic rugăciunea Tatăl nostru de mai multe ori, apoi în timpul zilei, când găsești momentul cel mai potrivit pentru a te ruga netulburat de nimeni și de nimic, se rostesc rugăciunile ce le simți că sunt potrivite pentru a ieși cu bine din necazul tău.
Rugăciunea să pornească din inima și din sufletul tău, cu luare aminte și cu toată credința ta că se împlinește acum, ceea ce ceri Tatălui și ție.
Aceste rugăciuni sunt făcute pentru a ne ajuta să ne întâlnim și să stăm cu noi înșine, cu Dumnezeu și cu Puterile Lui cele mari care lucrează în fiecare clipă în noi.
Domnul să asculte și să împlinească rugăciunile noastre și toate cele ce sunt rânduite spre binele nostru, spre binele semenilor noștri și spre binele celor apropiați și dragi nouă! Amin.